Make it pop like pink champagne; dit mooie, luchtige frambozen champagne taartje is niet alleen een stijlvolle blikvanger bij elke feestelijke gelegenheid maar ook nog eens super lekker. Én echt niet moeilijk om te maken, bovendien zelfs zonder oven.
Met zo’n showstopper maak je altijd indruk (er zit natuurlijk wel alcohol in, dus voor kinderfeestjes is dit taartje niet echt geschikt …)
Kom maar op met die bubbels, aan de slag!
BENODIGDHEDEN VOOR DIT CHAMPAGNE TAARTJE
Voor de bodem:
- 1,5 tot 2 pakken lange vingers
Voor de champagnevulling:
- 120 gram fijne suiker
- 300 ml champagne, liefst rosé, demi-sec of een vergelijkbare mousserende wijn, plus 5 eetlepels extra
- 550 ml slagroom
- 1 vanillestokje
- 5 eierdooiers
- 2 eetlepels maïzena
- 6 blaadjes gelatine
- mespunt zout
- potje goede frambozenjam
- 4 eetlepels frambozenlikeur (mag eventueel ook een andere fruitige likeur zijn)
Decoratie en vulling:
- 450 gram verse frambozen
Verder:
- beslagkom
- steelpan
- een springvorm van 20 cm met een hoge rand
BEREIDING
Van de vulling:
- Breng in een steelpan 300 ml slagroom samen met de champagne, het vanillestokje en 60 gram suiker aan de kook
- Mix de eierdooiers met de rest van de suiker, het zout en de maïzena mooi glad
- Klop eerst een beetje van de hete room door het eiermengsel en roer dan de rest erdoor
- Doe alles terug in de steelpan en laat het geheel 3 tot 4 minuten zachtjes doorkoken
- Giet de room in een kom en laat goed afkoelen. Leg een stuk plasticfolie direct op de room
- Verwarm 300 gram frambozenjam met de frambozenlikeur en laat weer afkoelen
- Week de gelatineblaadjes in een kom met ruim koud water en klop ondertussen de resterende slagroom bijna stijf
- Verhit de 5 eetlepels champagne
- Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in de champagne
- Laat iets afkoelen en roer de gelatineoplossing dan door de slagroom en klop die nu helemaal stijf
- Spatel de slagroom vervolgens luchtig door het afgekoelde room/champagne mengsel
Opbouw van de taart:
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier
- Snijd een klein stukje van een aantal langevingers af en zet ze rondom met de besuikerde kant tegen de rand
- Bedek ook de bodem van de vorm helemaal met stukjes langevinger
- Leg hier vervolgens een laagje frambozen op
- Schep nu de helft van het roommengsel in de vorm
- Leg hier weer een laag langevinger stukjes op en bedek die vervolgens met de helft van de frambozen jam
- Schep er nu de rest van het roommengsel bovenop
- Zet het champagne taartje nu minimaal 3 uur in de koelkast
- Bedek dan de bovenkant van de taart met de rest van de frambozenjam en garneer royaal met alle overige frambozen
- Bewaar de taart tot gebruik in de koelkast
Haal het champagne taartje een half uur voor het aansnijden uit de koelkast. Natuurlijk is een glas bubbels heerlijk bij deze taart. Maar ook de combinatie met een feestelijk glas thee T99 FOR EVER AND EVER is een absolute aanrader. Echt lekker.
Let’s toast to the good things in life!
♥ MOnique