Hier in Taart bij de Thee een recept voor een heerlijke Hummingbird cake. Een machtige taart vernoemd naar een piepklein vogeltje, de kolibrie. Huh? Don’t worry, be happy … er zitten echt geen vogels in deze lekkernij. Maar er zit natuurlijk wel een verhaal achter.
We kennen de Hummingbird cake, zoals veel van deze verrukkelijke, calorierijke taarten, vooral uit de Amerikaanse Southern Cuisine. Daar is het een populaire klassieker. Maar als je kijkt naar de belangrijkste ingrediënten, namelijk banaan, ananas en in dit geval ook nog kokos en limoen, ligt hier meteen een duidelijke hint naar de bakermat van deze taart – die oorspronkelijk Doctor Bird cake heette – namelijk naar The Caribbean. Om precies te zijn gaat het om Jamaica, waar de Doctor Bird het nationale symbool is, omdat deze kolibriesoort alleen daar maar voorkomt.
Behalve een verwijzing naar z’n Jamaicaanse afkomst zijn er nog heel veel andere redenen waarom een Hummingbird cake heet zoals-ie heet. Om te beginnen zijn kolibries dol op zoete nectar, en lekker zoet is deze taart zeker. Bovendien maken ze een zoemend geluid (daar hebben ze natuurlijk hun naam aan te danken) en iedereen die van deze yummmmmmy taart eet gaat ook zoemen van geluk. Tenslotte zijn die vogeltjes echt pijlsnel en dat is wederom een duidelijke link. Een Hummingbird cake gaat altijd super snel op!
Aan de slag dan maar.
BENODIGDHEDEN VOOR DEZE HUMMINGBIRD CAKE (14-16 STUKKEN)
Voor de cake lagen:
- 3 of 4 middelgrote, rijpe bananen (ongeveer 350 gram zonder schil)
- 400 gram ananas, vers of uit blik (2 blikjes van 227 gram op eigen sap)
- 200 gram pecannoten, geroosterd en gehakt
- 260 gram bloem
- 1 theelepel baking soda
- 1 theelepel bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 250 gram kristalsuiker
- 2 theelepels vanille extract
- 200 ml zonnebloemolie
- 2 eieren, losgeklopt
- 1 theelepel kaneel
- ¼ theelepel piment
- ½ theelepel kardemom
Voor de icing:
- 300 gram roomkaas
- 150 gram roomboter (ongezouten) op kamertemperatuur
- snufje zout
- 250 gram poedersuiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- rasp van 1 limoen
- 2 eetlepels limoensap
- 50 gram gemalen kokos
Voor de afwerking :
- handjevol gehakte, geroosterde pecannoten
- vers fruit (ananas, banaan, limoen) ter decoratie
Verder:
- 2 springvormen van 22 cm doorsnee, bekleed met bakpapier
- paletmes (of een ander groot glad mes)
BEREIDING
Van de cake lagen:
- Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht)
- Snijd de ananas in heel kleine stukjes en laat even uitlekken
- Prak de bananen fijn
- Doe de bloem, suiker, zout, bakpoeder, baking soda, kaneel, piment en kardemom in een beslagkom en schep goed door elkaar
- Meng hier de zonnebloemolie, het vanille-extract en de losgeklopte eieren doorheen
- Voeg nu de geprakte banaan, de ananas en de gehakte pecannoten toe en schep alles goed door elkaar
- Verdeel dit beslag over de 2 springvormen en strijk de bovenkant glad; bak de cakes in ongeveer 30 minuten gaar; je kunt er even een houten prikker insteken om dit te testen
- Haal de springvormen uit de oven en laat de cakelagen eerst 10 minuten afkoelen voordat je de vorm verwijdert. Laat dan helemaal afkoelen op een rooster
- Je kunt dit allemaal prima een dag van te voren doen
Van de icing:
- Mix de boter glad met de vanillesuiker en het zout en voeg hier in delen de poedersuiker aan toe. Let op, start steeds voorzichtig met mixen, anders zit alles onder de suiker.
- Voeg nu de roomkaas in stukken toe en mix het mengsel op hoge snelheid door tot je een mooie icing hebt
- Schep iets minder dan de helft van de icing in een andere kom en roer hier de gemalen kokos door
- Aan het overgebleven deel van de icing voeg je de geraspte limoenschil en het limoensap toe; even doormixen en in de koelkast bewaren
Het opbouwen van de taart:
- Leg een cakelaag (met de bovenkant naar beneden) op een schaal
- Besmeer deze laag bovenop met de kokos-icing, leg er de 2e cakelaag bovenop (met de bovenkant naar boven) en zet de taart dan 30 minuten in de koelkast
- Smeer nu met het paletmes de limoen-icing over de zijkant en bovenkant van de taart
- Strooi er nog wat gehakte pecannoten over en decoreer de hummingbird cake met vers fruit. Nog even een uurtje in de koelkast laten opstijven en … what a piece of cake!
Niks lekkerder dan een stukje van deze taart bij de thee. Niet te groot, want zo’n Hummingbird cake is behoorlijk machtig. Daarom past een friszoete witte of groene theemelange er geweldig goed bij, zoals T09 WHITE SENSATION of onze zomerthee T32 HOT SUMMER COOLDOWN. Die is trouwens ook als icetea echt super.
Geniet ervan!
♥ MOnique