Echte Engelse scones, die zijn zó lekker! Uiteraard vers gebakken en geserveerd met clotted cream, jam en lemon curd. Deze enigszins zoete broodjes zijn onweerstaanbaar bij de afternoon tea maar ook bijzonder smakelijk bij ontbijt, lunch of uitgebreide brunch. Daarom hier in Taart bij de Thee een recept voor overheerlijke scones.
De originele Engelse clotted cream is tegenwoordig ook in Nederland te koop, maar mocht je die nou niet zo snel kunnen vinden, spatel dan zelf gewoon wat crème fraîche en mascarpone door elkaar. Helemaal prima.
Je bakt deze scones echt in een mum van tijd, dus wat houdt je tegen om er binnen een uurtje al van te kunnen smullen. Tea, my dear?
BENODIGDHEDEN VOOR 8 TOT 10 ENGELSE SCONES
Voor het deeg:
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 eetlepels fijne kristalsuiker
- 1 flink ei
- 1 mespunt zout
- 50 gram ijskoude roomboter
- 1 eetlepel melk
- 125 gram zure room
Verder:
- bakplaat met bakpapier
- een beetje bloem
- een ronde uitsteekvorm van ongeveer 6 cm doorsnee
Serveren met:
- clotted cream
- lekkere (rode vruchten) jam
- lemon curd
BEREIDING
- Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven)
- Bekleed de bakplaat met bakpapier
- Voeg het zout, de suiker en het bakpoeder toe aan het zelfrijzend bakmeel
- Snijd de boter in heel dunne plakjes; het is echt belangrijk dat de boter goed koud is
- Wrijf nu de boter door het meel
- Klop in een ander kommetje het ei los met een eetlepel melk; houd een heel klein beetje van dit eimengsel apart om straks over de bovenkant van de scones te smeren
- De rest van het eimengsel roer je nu los met de zure room
- Voeg dit nu toe aan het meel en schep alles snel met een lepel door elkaar tot een (plakkerig) deeg; je mag het deeg absoluut niet hard kneden
- Bestuif je werkvlak met bloem, leg het deeg hier op en rol het zonder veel druk uit tot een dikte van ongeveer 2,5 cm
- Steek er nu met een vormpje zoveel mogelijk rondjes uit
- De restjes deeg voeg je bij elkaar en rol je weer even uit tot de juiste dikte; steek daar nu nog 1 of 2 rondjes uit. In totaal kom je zo op 8 tot 10 scones.
- Leg de deegrondjes op de bakplaat en bestrijk ze met het achtergehouden, losgeklopte eimengsel.
- Zet de bakplaat nu in de oven en bak de scones in 12 tot 14 minuten gaar en goudbruin
- Haal ze dan uit de oven; het ruikt nu echt heerlijk naar versgebakken zoete broodjes!
Serveer de scones als ze nog warm zijn. Uiteraard met de clotted cream, de jam en de lemon curd. En met een kop thee natuurlijk. Wat dacht je van T06 TEA, MY DEAR?, een hele mooie Ceylon thee? Maar eigenlijk smaakt elke theesoort uit het HUISvanMO assortiment goed bij deze Engelse scones.
Just lovely!
MOnique