WELKOM SINTERKLAAS! Voor deze speciale dag maken we natuurlijk een speciale taart, de Sinterklaas cheesecake. En echt, deze taart moet je voor 5 december minstens één keer gegeten hebben, hij is gewoon zó lekker!
Het bakken van zo’n Sinterklaas cheesecake is niet moeilijk maar je hebt er wel even tijd voor nodig. Of beter gezegd, de taart zelf heeft wat tijd nodig om nog lekkerder te worden. Jij kunt ondertussen kadootjes inpakken of gedichten schrijven.
En mocht je je niet kunnen beheersen, als je de taart na een aantal uren uit de koelkast haalt, ook zonder toplaag is hij al heerlijk!
BENODIGDHEDEN VOOR DEZE SINTERKLAAS CHEESECAKE
Voor de bodem:
- 80 gram Digestive biscuits
- 160 gram speculaas
- 120 gram gezouten roomboter
- 1 theelepel kaneel
- sinaasappelrasp, 1 theelepel
- citroenrasp, 1 theelepel
- een springvorm van ongeveer 23 cm
Voor de vulling:
- 8 pakjes Monchou roomkaas (100 gram) op kamertemperatuur (je gebruikt hier 7,5 pakje)
- 100 gram crème fraîche
- 3 eieren
- 160 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1,5 eetlepel Grand Marnier (of Cointreau of eventueel sinaasappelsap)
- 1 eetlepel custard poeder
- 1 eetlepel aardappelzetmeel
Voor de toplaag:
- 0,5 pakje Monchou (dit heb je nog over van de vulling)
- 100 gram crème fraîche
- 15 gr roomboter (ongezouten)
- 100 ml vers sinaasappelsap, gezeefd
- 2 blaadjes gelatine
- 1 eetlepel suiker
- zakje vanillesuiker
- 1 volle eetlepel poedersuiker
- chocolade kruidnoten (liefst met pure chocola) zoveel je wilt
BEREIDING SINTERKLAAS CHEESECAKE
bodem
- Neem een springvorm van ongeveer 23cm doorsnede, bekleed de bodem met bakpapier
- Vet de randen goed in en ‘beplak’ deze vervolgens met stroken bakpapier
- Oven voorverwarmen op 155 graden (of 140-145 graden voor een heteluchtoven)
- Verkruimel de biscuits en speculaas
- Smelt de roomboter in een steelpan en voeg de gesmolten boter toe aan de koekkruimels
- Kaneel, citroenrasp en sinaasappelschilrasp er doorheen mengen en vervolgens dit mengsel verdelen over de bodem van de springvorm.
- Goed aandrukken met de bolle kant van een lepel en laten afkoelen
vulling
- Plaats nu een schaal gevuld met een laag warm water in de oven. Dit voorkomt straks dat de cheesecake uitdroogt en gaat barsten.
- Mix de roomkaas de suiker en de vanillesuiker lekker luchtig door
- Voeg nu één voor één de eieren toe en de Grand Marnier, steeds goed doormixen
- Tenslotte spatel je de custard en het zetmeel er goed doorheen
- Giet nu het mengsel voorzichtig in de springvorm
- Zet de vorm in het midden van de oven en laat de taart 40 tot 45 minuten bakken.
- Heel belangrijk: laat de vorm nu een uurtje in de uitgeschakelde oven staan met de ovendeur op een kier. De taart kan zo langzaam afkoelen.
- Haal de taart dan uit de oven en zet hem op een rooster, maak na 5 minuten de rand van de springvorm los en laat de taart helemaal afkoelen.
- Zet de cheesecake minstens 4 uur in de koelkast (een hele nacht is nog beter)
toplaag
- Week de blaadjes gelatine in koud water
- Verwarm het sinaasappelsap in een steelpan en laat hierin 1 eetlepel suiker oplossen
- Voeg nu één voor één de gelatine toe aan het warme sap. Goed roeren zodat de gelatine goed oplost.
- Haal de pan van het vuur en laat de gelei afkoelen onder af en toe doorroeren
- Mix de Monchou met de crème fraiche, boter en de poedersuiker goed door tot een glad mengsel
- Smeer het mengsel in een egale dunne laag over de goed gekoelde cheesecake
- Giet nu de sinaasappelgelei speels over de taart en strooi tenslotte de deels verkruimelde chocolade kruidnoten er overheen. Mmmmm, lekker!
Het allerlekkerst is deze Sinterklaas cheesecake natuurlijk in combinatie met een kop Thee van ‘t Huis T512 SURPRISE, SURPRISE. Laat dat heerlijk avondje maar komen!